Cíclicus s’encarrega novament de la Direcció Artística del Trapezi 2019

En aquesta 23a edició la direcció artística segueix a càrrec de Leandro Mendoza Artagaveitia (Cíclicus Espectacles S. L.) que treballa per consolidar una fira Trapezi amb identitat territorial que esdevingui eina imprescindible per al circ de Catalunya i un referent en el sector professional en l’àmbit internacional.

El projecte de direcció artística pretén promoure i regenerar Trapezi, una fira de llarg recorregut, perquè esdevingui una gran vitrina per visualitzar el sector del circ a Catalunya i arreu en totes les seves tendències artístiques.

La programació d’enguany ofereix espectacles de companyies catalanes, estatals i internacionals de diverses tendències, formats i tècniques. Totes les propostes compleixen les tres premisses establertes per la direcció: que presentin excel·lència tècnica i/o varietat en els números i/o disciplines de circ, que siguin produccions de factura professional i que tinguin una clara voluntat de comunicació amb el públic. Així mateix, la programació presentada respon a una línia artística i de programació variada i harmònica amb els horaris, públic (familiar, adult i de sector) i els espais on es representa.

Una de les prioritats de la fira és treballar per generar una xarxa de coproductors que recolzin els artistes, oferint-los recursos per fer viables processos de creació i producció d’espectacles més exigents i amb equips artístics més amplis.

La fira Trapezi, com a difusora del circ català, però, no ha de funcionar només durant la celebració de la fira sinó que ha de ser-ne la representant durant tot l’any en diversos esdeveniments nacionals i internacionals per tal de crear aliances i futures col·laboracions.

Trapezi és i ha de ser vitrina del nostre circ, però també quelcom més: ha de ser un espai de mostra, trobada i treball en comú del sector del circ de Catalunya amb agents culturals locals i internacionals.

El Cartell

La imatge de la 23a edició de Trapezi ha anat a càrrec de l’il·lustrador Jan Barceló. L’Estudi Ovni s’ha encarregat de l’aplicació gràfica de l’obra plàstica i del disseny dels diversos elements de difusió. Jan Barceló és un apassionat de l’experimentació amb processos creatius i artesanals, des d’on materialitza les seves inquietuds. Forma part de Queixal Edicions, una associació que promou el gènere de l’àlbum il·lustrat i reivindica el plaer estètic que pot proporcionar la literatura. També és docent ’autoedició i de serigrafia.

Homenatge a l’artesania i els oficis

Amant del circ i públic habitual del Trapezi, Barceló relaciona la filosofia que hi ha darrere de la fira, que valora el treball humà i l’ofici, amb el seu procés de treball que vincula la il·lustració i el procés d’impressió artesanal de la serigrafia. La imatge que proposa per a la 23a edició del Trapezi presenta l’arribada dels artistes de circ a la ciutat, muntats sobre l’emblemàtic elefant de la fira, amb la intenció de transmetre l’ambient circense que es respira a la capital del Baix Camp durant el Trapezi. Els personatges de la imatge fan referència a alguns dels espectacles que han passat pel festival en edicions anteriors, amb la voluntat de valorar els artistes que han fet possible la fira i donar la benvinguda als que la protagonitzaran aquest any. Les impressions originals fetes per crear la imatge es podran veure exposades durant la fira a l’Espai Professional a Cal Massó.

Ovni Comunicació Visual és un estudi multidisciplinari dins del camp de la imatge i la comunicació, especialitzat en disseny, il·lustració i web. El formen Marc Díez (1981), il·lustrador i dissenyador; i Sergi Herrera, (1977) artista plàstic, dissenyador gràfic i especialista en arquitectura efímera.

Des del 1997, Reus desplega Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya. Any rere any, cada mes de maig, la ciutat omple els carrers i els teatres d’espectacles que converteixen les places de Reus en espais escènics i transformen la ciutat en una gran pista de circ.

Amb un segell propi obert a diverses tendències, estètiques, formats i maneres d’entendre i viure el circ, Trapezi esdevé un marc de referència per a tots els amants del circ, professionals, programadors i públic, que quan arriba el mes de maig tenen un motiu per trobar-se a la ciutat de Reus.

Trapezi fou guardonat amb el Premio Nacional de Circo l’any 2012 del Ministeri de Cultura. Anteriorment, el 2007, la Generalitat va atorgar el Premi Nacional de Cultura als directors artístics del Trapezi, per la seva aportació a la dignificació i el desenvolupament del circ a Catalunya, tant en el vessant artístic com per la incidència en el públic; per la voluntat de descentralització cultural i dinamització comarcal; per ser nucli de trobada, i intercanvi, i per haver-se convertit en un referent entre els festivals europeus.